10 spådommer om fysisk aktivitet i fremtiden

Aktivitetsalliansens daglige leder, Anders Hall Grøterud, ble utfordret av Mette Bugge i Aftenposten til å spå om fysisk aktivitet i fremtiden. Her er hans 10 spådommer:

(Over: Faksimile fra Bergens Tidende)

1. Vi vil stå og gå i møter.

Om ti år er sittende møter som varer mer enn et par timer like merkelig som å røyke på jobb er blitt i dag. Da vet alle hvor skadelig stillesitting kan være, og man har sørget for å legge til rette for å kunne reise seg når man vil, ha stående og gående møter og naturlig aktive pauser i løpet av dagen.

2. Styrketrening blir like vanlig som å pusse tennene.

Det å ta vare på styrken, balansen og smidigheten er avgjørende for å være kjapp, frisk og selvhjulpen lenge. Regelmessig styrke vil holde det naturlige forfallet som starter fra 40-50-årsalderen i sjakk, og det er aldri for sent å begynne. Litt styrke hver dag, eller en halv time et par ganger i uken, det skal ikke mye til. Når flere får øynene opp for de enorme gevinstene av å styrke musklene, vil det bli like vanlig å trene styrke som å pusse tennene.

3. Vi likestiller aktivitet.

Valg av aktivitet er basert på et individuelt behov, og anerkjennelsen av det gjør at vi slutter å si at det ene er bedre enn det andre. Det beste aktiviteten er den du får gjort. For noen er trening inne det vi rekker om kvelden, for andre gir turen ute i helgen overskudd, mens noen ønsker trening inne for – senere – å få bedre opplevelser ute.

4. Vi får flere aktivitetsleger.

Aktivitet som medisin vil bli fullt ut anerkjent som supplerende og alternativ behandlingsform av fastlegen din og andre helsearbeidere. Fysisk aktivitet får mer fokus i utdanningen, verktøyene blir bedre, insentivene legene får for å snakke om «inaktivitetsavvenning» likestilles med røykesluttsamtaler og legen har lært seg menyen av aktivitetstilbud i nærmiljøet sitt vel så godt som felleskatalogen.

5. Vi spiller oss aktive.

Fysisk aktivitet og trening går fra apper og spillkonsoller, til å omfatte stadig større grupper i befolkningen. Pokémon GO appellerer til mange, men når kommer Norsk Tipping med sitt første spill som belønner fysisk aktivitet? Eller hva med Statens aktivitetslotteri? Dette er ikke bare nødvendige løsninger, de kommer også til å bli populære etter hvert som folk bli klar over gevinsten av å bevege seg.

6. Det blir folkehelsetesting av politiske vedtak.

På samme måte som politikerne i dag inntar miljøperspektivet på de fleste politiske beslutninger før de tas, vil også folkehelseperspektivet vinne frem i «kvalitetssjekken»; vil dette vedtaket føre til bedre helse eller mer fysisk aktivitet? Ved alternative løsninger foretrekkes det sunneste valget.

7. Aktiv design gjør det lettere å bevege seg.

Nye behov og retningslinjer for fellesområder og bygg vi ferdes i vil ta hensyn til at mennesket er skapt for naturlig bevegelse. Vi får bygninger med like sterk synliggjøring av trappen som av heisen, møterom som er bygget for å stå/bevege seg, sykkelparkering og dusjmuligheter like viktig som bilparkering og polering.

8. Bedrifter tar samfunnsansvar med folkehelsefokus.

Bedrifters samfunnsansvar vil i større grad handle om folkehelse ved at virksomhetene engasjerer seg i, og støtter tiltak knyttet til, sunnere kosthold og mer aktivitet. Ikke bli overrasket om for eksempel Kiwi innfører rabatt til kunder som går eller sykler til butikken.

9. Vi skreddersyr anbefalingene om aktivitet.

Se for deg en aktivitetskake som til sammen gir optimal helsegevinst: Ett stykke hverdagsaktivitet (hagearbeid, ta trappen osv.), ett stykke moderat kondisjonsaktivitet (som å gå), et lite stykke kondisjonstrening (bli svett og andpusten et par ganger i uken) og et lite stykke muskelstyrkende aktivitet (f.eks styrketrening to ganger i uken). En baker har ofte høy hverdagsaktivitet og må supplere med kondisjon og styrke, mens en «kontorrotte» som trener til Birken har behov for mer hverdagsaktivitet, styrketrening og mindre stillesitting. Rådene vil bli skreddersydd til hver enkelt og kakemodellen gjør det enkelt å forstå hva man trenger.

10. Mentale effekter gir ny motivasjon.

Trening og aktivitet styrker hjernens kapasitet og den psykiske helsen, og det faktum at vi blir smartere, gladere og mentalt sterkere av å trene vil etter hvert kunne bli den viktigste grunnen til at folk tar et aktivt valg om å bevege seg mer. De positive effektene på hjernen kan bli vel så viktige som å ha en sterk kropp!