Bransjen vil hjelpe politikerne: Ti tips for bedre folkehelse

I dag er det tryggere å kjøre bil enn å sykle, billigere å spise hurtigmat enn frukt og grønt og mer stillesitting enn fysisk aktivitet i skolen.

– Vi heier på politikere som virkelig vil gjøre det lettere å ta sunne valg, som vil fjerne hindringer for fysisk aktivitet og legge til rette for at vi kan bevege oss.

Det mener Aktivitetsalliansen, sju store aktører innen forebyggende helse. For første gang har en samlet bransje sammenstilt sine beste tips til hvordan fysisk aktivitet kan gjøres enklere. Nå lanserer de ti tips for politikere som vil jobbe for bedre folkehelse, forebygging og fysisk aktivitet.

I et massivt fellesløft har Gjensidigestiftelsen, Den Norske Turistforening, Skiforeningen, Syklistenes Landsforening, Virke Trening, Sportsbransjen og Grete Roede alliert seg for å fremme nordmenns helse. Det historiske samarbeidet mellom sentrale aktører innen turgåing, ski, sykling, treningssenter, kosthold og sportsutstyr har fått navnet Aktivitetsalliansen. Nå vil de påvirke både politikerne og det norske folk til et litt sunnere, litt mer aktivt liv gjennom kampanjen Heia deg!

 

Ti råd til politikerne

 

– Aktivitet trenger ikke være komplisert. Vi har erfart at folk trenger enkle tips og råd til hva de kan gjøre i sin egen hverdag. Men også politikerne trenger innspill til hva de kan gjøre. Alle må dra i samme retning, sier alliansens talsperson Lars Erik Mørk i Gjensidigestiftelsen.

Siden før sommeren har alliansen fått nesten 20.000 nordmenn til å engasjere seg. Målet er at enda flere skal komme seg opp av sofaen og ut i bevegelse. Nå lanserer de en kampanje for å vise hvor enkelt aktivitet kan og bør være, og utfordrer politikerne til å legge forholdene til rette for det. Denne uka får nasjonale politikere med ansvar for helse, samferdsel og kultur tilsendt tipsene fra en samlet bransje.

 

Sats på forebygging

Et av de viktigste innspillene til myndighetene handler om å forebygge fremfor å reparere.

– Vi heier på politikere som vil hindre at folk blir syke gjennom å legge til rette for fysisk aktivitet, og ved å prioritere folkehelse i budsjettene. Det brukes 6000 ganger mer på reparasjon enn på fysisk aktivitet, selv om vi vet at forebygging er lønnsomt, sier Mørk.

Gjør noe du liker

En undersøkelse gjennomført i sommer viste at mange nordmenn sliter med dårlig samvittighet for at de ikke beveger seg nok. Et av tipsene alliansen kommer med, er rett og slett å finne en aktivitet du trives med.

– Velg en aktivitet du liker. Det er ikke så nøye hva det er, så lenge du har lyst til å gjøre den. Prøv gjerne forskjellige aktiviteter. Vi er opptatt av at det ikke skal være press, stress eller konkurranse, sier Mørk.

 

 

Politikertips fra Heia deg!

 

1) Gjør det lettere å gjøre sunne valg

Vi heier på politikere som virkelig vil gjøre det lettere å ta sunne valg, som vil fjerne hindringer for fysisk aktivitet og legge til rette for at vi kan bevege oss. I dag er det tryggere å kjøre bil enn å sykle, billigere å spise hurtigmat enn frukt og grønt og mer stillesitting enn fysisk aktivitet i skolen.

 

2) Sats på forebygging

Vi heier på politikere som vil hindre at folk blir syke gjennom å legge til rette for fysisk aktivitet, og ved å prioritere folkehelse i budsjettene. I 2009 brukte staten 131,4 milliarder kroner på helse, 102 av disse milliardene gikk til å reparere. Over det samme budsjettet er det satt av 19,1 million til «Handlingsplan for fysisk aktivitet». Det brukes altså 6000 ganger mer på reparasjon enn på fysisk aktivitet, selv om vi vet at forebygging er lønnsomt.

 

3) Premier forbildene og fjern hindringer

Vi heier på politikere som vil gjøre det attraktivt å være fysisk aktiv. De som velger sunt bør premieres, ikke straffes. La for eksempel arbeidsgivere som skaper aktivitetstiltak få økonomisk stimulans, la ansatte slippe å skatte av aktivitetstilbud betalt av arbeidsgiver, la dem som bruker egne midler på aktivitet få et motiverende fradrag på selvangivelsen.

 

4) Innfør folkehelsevurdering av vedtak

Vi heier på politikere som klarer å se at all politikk er helsepolitikk. Svært mange politiske beslutninger påvirker folkehelsen. På samme måte som man vurderer fordelings- og miljøeffekter av forslag, må det også analyseres hvordan folks helse påvirkes. Vi heier på dem som får fram de reelle samfunnskostnadene og -gevinstene bedre.

 

5) Skjerp kravene i arbeidsmiljøloven

Vi heier på politikere som får arbeidsgiverne med i arbeidet for økt fysisk aktivitet. I følge loven pålegges arbeidsgiver å vurdere mulighetene for å legge til rette for fysisk aktivitet. Vi heier på at arbeidsgiverne skal gå fra vurdering til handling, enten det er som en del av arbeidsdagen eller ved å hjelpe de ansatte i gang på fritiden. Det tjener både den enkelte ansatt, bedriften og samfunnet på.

 

6) Gå foran med et godt eksempel

Vi heier på politikere som går foran med et godt eksempel og bidrar til at egne ansatte blir mer fysisk aktive i eller utenfor arbeidstiden. Som lokalpolitiker er du arbeidsgiver for de ansatte i din kommune eller fylke, mens sentrale politikere er ansvarlig for statens ansatte. Bidra til bedre folkehelse ved å gå foran som en ansvarlig arbeidsgiver!

 

7) Mer fysisk aktivitet i skolen

Vi heier på politikere som gjør barndommen mer aktiv og som vet at tidlig kunnskap om fysisk aktivitet og sunt kosthold øker sjansen for å etablere sunne vaner som varer. Derfor heier vi på betydelig mer fysisk aktivitet i skolen. Det vil bidra til å utjevne sosiale forskjeller ved å gi alle barn mulighet til å delta. Uteskole, aktiviteter som pedagogisk virkemiddel i flere fag, lengre frimutter med muligheter for både organisert og uorganisert aktivitet, og samarbeid med lokale lag og foreninger er tiltak vi heier på.

Skolen bør gjennom undervisningen lære hvordan hver og en av oss i praksis må ta ansvar for den livsstilen og helsen man får som følge av ulike valg.

 

8) Flere og bedre gang- og sykkelveier

Vi heier på politikere som gjør det enklere å la bilen stå. Sykling og gåing er de største hverdagsaktivitetene våre, men vi trenger flere sykkelveier, gangveier og turstier som gjør det lettere, tryggere og mer motiverende å sykle eller gå til og fra jobb eller å komme seg ut på kvelden. Politikerne bør heie på syklister og gående!

 

9) Friluftsliv til folket

Vi heier på politikere som gjør avstanden til skog og mark kortere. De beste turene er de som starter hjemme. Reguleringsplanene må se til at ingen bor lenger enn 500 meter fra en gangvei eller turvei. Det må legges til rette for at folk kan bruke skog og mark gjennom gode gå- og sykkelveier, merkede stier og skiløyper.

 

10) Gjør det enklere å få tilgang til utstyr for å prøve en aktivitet

Vi heier på politikere som gjør det enklere å skaffe seg utstyr. En utstyrssentral er et sted i nærmiljøet der utstyr til fysisk aktivitet kan lånes eller leies svært billig. Barn og unge kan dermed prøve nye aktiviteter uten å investere i nytt utstyr. Vi heier på politikere som våger å satse mer på slike ordninger.