I denne artikkelen kan du lese om de 10 ideene som ble lagt frem for helseministeren, se planene bak arbeidet og laste ned illustrasjoner fra arbeidet med tankesmien:

HER kan du laste ned heftet med de 10 ideene som ble overrakt helseminister Bent Høie

HER kan du laste ned bilder og illustrasjoner fra arbeidet med tankesmien

HER kan du lese kronikken på NRK Ytring som beskriver alle de 10 ideene

Nedenfor kan lese kortversjonen av ideene:

1. Statens Aktivitetslotteri
Du deltar ved å dokumentere fysisk aktivitet. Jo mer aktivitet, jo flere lodd og vinnersjanser. En stor månedlig premie og mange små. Halvparten av premien går til deltakeren, den andre halvparten doneres til et godkjent samfunnstiltak for mer fysisk aktivitet.

2. Åtte-turen
Etablere en ny vane i den voksne befolkningen; en kveldstur klokka åtte.

3. Aktivt kvarter på jobb
Arbeidsgiver legger til rette for 15 minutters aktivitet i løpet av hver arbeidsdag, mens man jobber; f eks gående møter, gåing eller sykling til avtaler, lunsj-turløype eller felles trening ett kvarter før arbeidsdagens slutt.

4. Opplysningskontoret for bevegelse
Aktivitetenes svar på røyketelefonen, en hjelpesentral for alle som ønsker hjelp til å venne seg av med inaktivitet og begynne å bevege seg. Brukerne får tips, råd, anbefalinger og inspirasjon. Kan driftes som Offentlig-privat-samarbeid (OPS).

5. Skjermfri
En forbilde-kampanje som oppfordrer alle foreldre til å vise barna hvordan man kan bruke fysisk aktivitet som en ideell pause fra skjermaktivitet. Ta barna med ut på en tur de ikke kan Google seg til og vis hvordan aktive pauser kan øke skjermgleden etterpå.

6. Aktivitetsstasjoner
Etablere offentlige aktivitetsstasjoner i parker, tjenestebygg, flyplasser o.l. Kan f eks bestå av apparater å leke seg i, balansere på eller rullebånd man kan gå på, mens man venter.

7. Gå-rabatt på butikken
Alle som går til og fra butikken får rabattpoeng på matvarene sine. Unik mulighet for dagligvarebransjen til å gi sitt bidrag til folkehelsa.

8. Leken hverdag
Folk er leie pekefingre og rasjonelle fakta om trening. Å kommunisere med glimt i øyet på en ny måte vil motivere flere: Fysisk aktivitet er lek, givende i seg selv, men med positive helseeffekter som bonus. Lek deg til et bedre liv!

9. Heia oss – aktivitets-app for hele familien
Hjelpemiddel for familier som trenger inspirasjon og konkrete tips om aktiviteter, arrangementer, utstyrssentraler o.l. Kan komme i ulike digitale versjoner f eks en app. Tast inn hvem dere er, hvor dere er og når dere vil være aktive og få flere forslag til hva dere kan gjøre.

10. Aktivitetsfradraget
Få skattefradrag for hver dag du er så aktiv som myndighetene anbefaler. Alternativ: Alle har fullt fradrag i utgangspunktet, men mister en andel for hver dag man ikke kan dokumentere anbefalt nivå.

mandag, 03 november 2014