21.-22.februar møttes 16 unge opinionsledere fra hele landet på Norges Idrettshøgskole for å tenke nytt om fremtidens løsninger knyttet til fysisk aktivitet. Resultatet ble to dager med inspirasjon, livlige diskusjoner og gode ideer, i tillegg til et par oppsiktsvekkende opplysninger om nordmenns aktivitetsvaner.

– Kjenn at dere lever, roper Oddbjørn Alstad engasjert til en forsamling unge talenter mens de konkurrerer i det canadiske ballspillet Omnikin. Som start på en helg hvor temaet er fysisk aktivitet er gymtime en god start.

De 16 deltakerne under 30 år løper rundt i gymsalen og er allerede tydelig engasjert i dagens først aktivitet. Etterpå skal dere morgendagens løsninger for å få folket opp av sofaen. Men altså beina først.

Starten i gymsalen er ikke tilfeldig valgt; å være aktive sammen er en effektiv og morsom måte for deltakerne å bli kjent på, før man begynte på rekken av spennende foredrag med landets fremste kompetansepersoner og personligheter innen fysisk aktivitet.

Sjekk ut video fra arrangementet:

https://www.youtube.com/watch?v=2SOCECzGX9Q

30 minutter er nok
Førsteamanuensis ved Norges Idrettshøgskole, Elin Kolle, presenterte hvor lite som egentlig skal til for å få en stor helsegevinst av fysisk aktivitet.

– I motsetning til det inntrykket man kan få fra media, er helsegevinsten veldig stor dersom inaktive voksne mennesker er fysisk aktive 30 minutter hver dag. Det betyr ikke at man må trene en halvtime hver dag. Å gå eller sykle til og fra jobb, kombinert med et par stående pauser i løpet av dagen er alt som skal til. Likevel er det nesten ingen som gjør det.

Kolle la frem tall som viser at bare 1 av 5 oppnår det anbefalte aktivtetsnivået på 30 minutter.

– Vi nordmenn anser oss selv som et aktivt folkeslag, men når det kommer til fysisk aktivitet er vi på nivå med amerikanerne. Her må det gjøres to ting. Fysisk aktivitet må prioriteres av politikerne, og det må tenkes nytt og annerledes. Det er derfor dere er her i dag, sa Kolle.

Skylder på det «evige jaget»
Tidligere proffsyklist Mads Kaggestad forsøkte å forklare noe av grunnen til at folk er latere enn vi bør være. Gjennom arbeidet med å få bedrifter i form har han gjort seg verdifulle erfaringer:

– Dette evige jaget og fokuset på kropp, prestasjon og resultater favner ikke alle. De som ikke føler at de «ideelle» målene er realistiske, er troende til å tenke at fysisk aktivitet rett og slett ikke er noe for dem, sa Kaggestad.

Han mener personlig fremgang er det man skal forholde seg til, hvor man istedenfor å sammenligne seg med andre eller toppidrettsutøvere på TV heller skal utfordre sine egne ferdigheter.

Glede gir motivasjon
Ida Fladen kunne ikke vært mer enig. Gjennom hennes NRK-program Prosjekt Perfekt testet hun i fjor alle trenings- og kostholdstips som media fortalte henne skulle gjøre livet perfekt.

– Det jeg erfarte gjennom mine tre måneder som prøvekanin var at det var de aktivitetene jeg synes var gøy å drive med som gav meg motivasjon, og som jeg har beholdt i etterkant, delte Fladen med forsamlingen.

I tillegg trakk hun frem hvordan de små tingene ofte gjorde de store forskjellene, som å ta knebøy imens man venter på kaffetrakteren.

– Det ser kanskje ikke så smart ut, men det er helt klart morsommere enn å stirre trakteren i senk, og det fungerte for meg, sa Fladen.

Idrettsforsker, akvarellmaler og poppingdanser Halldor Skard trakk også frem gleden av å være i bevegelse i sitt foredrag:

– Folk forbinder ofte fysisk aktivitet med noe de må gjøre, og får ofte høre at de vil bli syke eller overvektige ved å la være. Dette mener jeg er helt feil holdning. Bevegelse og aktivitet skal være gøy og gi glede, og det er nettopp det vi må fokusere på å formidle.

Med hjemmelagde instrumenter utdelt til publikum og lydanlegget på full guffe, fikk Skard tankesmie-deltakerne til å bevege med en letthet som de sent vil glemme.

Små dytt gir store forskjeller
Psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg, kjent fra Folkeopplysningen fra NRK og Typisk Deg fra TVNorge, lærte talentene om menneskelig atferd, og hvordan vi reagerer mer dersom vi har noe å tape, enn noe å vinne.

– Dersom vi ble trukket 100 kroner hver gang vi droppet kveldsturen eller den planlagte treningsøkten hadde statistikken for fysisk aktivitet sett temmelig bra ut. Det er kanskje ikke den endelige løsningen på problemet, men indikerer at det finnes andre måter å tenke på om vi skal få folk opp av sofaen, la han til.

8 utfordringer, 8 løsninger
Med god innsikt og inspirasjon til å tenke nytt ble diskusjonen satt i gang i forsamlingen. Etter en stund satt de unge aktivitetslederne igjen med de åtte viktigste utfordringer de ville ta tak i:

1. Hvordan kan vi med nye budskap motivere befolkningen til å være fysisk aktive?
2. Hvordan kan arbeidslivet tas i bruk for å få flere i fysisk aktivitet?
3. Hvordan øke hverdagsaktiviteten i den voksne befolkningen?
4. Hvordan få politikerne til å prioritere tiltak for mer fysisk aktivitet?
5. Hvordan kan vi få flere barn i aktivitet?
6. Hvordan fange opp og påvirke ungdom mellom 16-19?
7. Hvordan kan voksne bli bedre forbilder for dem rundt seg når det gjelder fysisk aktivitet?
8. Hvordan få flere innvandrere i fysisk aktivitet?

Med utfordringene på plass, ble de 16 talentene inndelt i fire grupper som jobbet med å generere nye ideer til løsning på hver problemstilling. Deretter skulle de velge den beste ideen som de skulle utvikle.

– Ved å tenke utenfor boksen og ta tak i mulighetene som ligger der, oppdaget vi at vi kan skape løsninger som ikke krever altfor mye ressurser, sier deltager Hanna Melhus fra Aktivitetsalliansens partner DNT.

Åtteturen
Med sin gruppe tok hun tak i utfordringen knyttet til stillesitting i hverdagen, og presenterte en løsning som tar i bruk nordmenns bruk av hverdagsrutiner.

– En stor del av vår kultur og verdisett er preget av rutiner. Vi spiser lunsj kl. 11, går fra jobb kl. 16, spiser middag kl. 17, ser på barne-TV kl. 18 og ser på Dagsrevyen kl.19. Hvorfor ikke innføre «åtteturen» – å gå tur hver kveld i 30 minutter kl. 20? legger Hanna til.

Åtteturen var ett av til sammen åtte nytenkende løsninger som ble lagt frem ila helgen. Løsningene skal nå videreutvikles før målet er å overrekke dem til helseministeren i løpet av noen få uker.

Talsmann fra Aktivitetsalliansen, Lars Erik Mørk, var veldig fornøyd med arrangementet og de nye forslagene som ble lagt frem.

– Vi så verdien i å la de unge tenke fritt, uten å måtte la seg begrense av det som er utviklet tidligere. Det var tydelig at engasjementet var høyt fra første time, og at vi nå med tankesmien har etablert til kunnskap og innsikt for oss i alliansen som vi uten tvil skal benytte oss av igjen. Kanskje vi en dag har åtteturen og andre nye ideer som en vanlig rutine i vårt samfunn, alt takket være noen kloke hoder som kom sammen denne helgen i februar i 2014.

mandag, 03 november 2014