Aktiv kropp, sterk hjerne – fylte Litteraturhuset til randen

Mandag 16. oktober (Oslo): Over 600 møtte opp på Litteraturhuset for å lære mer om mentale effekter av fysisk aktivitet, da Aktivitetsalliansen og Hjernerådet arrangerte seminaret «Aktiv kropp – sterk hjerne!»

Aktivitetsalliansen ønsker å motivere folk til å ta vare på egen helse og være gode forbilder dem rundt seg. Et av virkemidlene er å øke kunnskapen om de positive vikrningene av fysisk aktivitet på nye og motiverende måter. I 2016 var hovedfokuset rettet mot var det Aktivitet som medisin. Fra i høst er det mentale effekter av fysisk aktivitet som gjelder:

– Forskning viser at vi blir både smartere, gladere og mentalt sterkere av å bevege oss, men dette budskapet er ganske underkommunisert sammenlignet med effektene på fysisk helse, sier Lars Erik Mørk i Aktivitetsalliansen.

Over 13.000 så live-sendingen
Med dette som utgangspunkt gikk alliansen sammen med Hjernerådet om å arrangere gratis kveldsseminar på Litteraturhuset. Forhåndsinteressen var utrolig høy, og det ble tidlig klart at man måtte utvide kapasiteten på huset til tre saler. 600 møtte opp, og 250 personer ble til slutt avvist i døra, noe som viser at interessen for dette fagfeltet er enorm.

– Heldigvis kunne vi tilby live streaming fra arrangementet til dem som ikke fikk plass. Hele 13.000 var innom sendingen, sier Mørk.

Kø utenfor Litteraturhuset
Kø utenfor Litteraturhuset

Stor interesse: For å få plass til flest mulig ble det åpnet ytterligere to saler som viste arrangementet via liveoverføring. Foto: Aktivitetsalliansen.

Stor entusiasme i salen
Først ut på scenen var Johan Kaggestad, som fortalte om hvordan han har trent flere psykisk syke enn friske personer gjennom et samarbeidsprogram med Modum Bad. For Kaggestads del har det vært en øyenåpner, og han fortalte åpenhjertig salen om oppturer og nedturer med fysisk aktivitet som behandling:

– Vet dere hvor mange som møtte på den første timen min? En. En eneste psykisk syk. Jeg var for å være helt ærlig usikker på om det var en ansatt eller en pasient. Man ser jo ikke forskjell på dem. Vet dere hvor mange som kom på neste time? En. Igjen. Først når de ansatte ble med sammen med pasientene ble det fart på sakene.
(Johan Kaggestad)

Bilde av Johan Kaggestad

Foredragsholder og treningsekspert Johan Kaggestad.  Foto: Aktivitetsalliansen.

Fysisk aktivitet gjør deg rett og slett smartere
Fastlege og hjerneforsker, Ole Petter Hjelle, holdt et spennende og interessant foredrag om hjernehelse, og hvordan forskning har endret synet på hjerneceller de siste årene. Han fortalte publikum at man nå vet at hjernen fungerer bedre ved fysisk aktivitet, og hvorfor disse tingene henger sammen. – Fysisk aktivitet påvirker en liten del i hjernen som heter hippocampus. Er du regelmessig fysisk aktiv, så vokser hippocampus. Denne delen av hjernen gjør at du får god hukommelse, og lærer ting, forklarte han til publikum.

– Om jeg spør dere hvor dere var 22. juli 2011, så husker de aller fleste av dere det. Da er det hippocampus som jobber.
(Ole Petter Hjelle)

Bilde av Ole Petter Hjelle
Ole Petter Hjelle

Fastlege og hjerneforsker Ole Petter Hjelle viser frem Hippocampus.  Foto: Aktivitetsalliansen

Han fortalte videre om sitt treningsopplegg som fastlege i Asgårdstrand. Teamet hans var lei av å sitte og fortelle pasientene at de måtte være mer fysisk aktiv. Det var ikke mangel på kunnskap som var problemet, men pasientene kom seg ikke ut. Derfor bestemte de seg for å starte en liten treningsgruppe som kunne trene sammen med pasientene, og målgruppen var de mest passive pasientene som trengte det aller mest. I tillegg var det et kriteriet å skape et varig fysisk engasjement. – De fleste kampanjene treffer de som allerede trener mye, og ikke de som er passive, forklarte han videre.

Bilde fra Litteraturhuset som viser oppmøte under folkemøtet.
Mange ville høre på debatten.

Et engasjert og levende publikum bidro til god stemning under arrangementet. Foto: Aktivitetsalliansen

Hjelles hovedbudskap var at glede og engasjement var utrolig viktig for å lykkes. Det måtte være noe pasientene selv klarte å motivere seg til, hvis ikke ville de ikke fortsette når opplegget var over. Han fortalte også at de tonet ned fokuset på kosthold, og at lysten til å spise bedre mat kom av seg selv i takt med resultatene på de helsefaglige testene.

Debatt med høyt engasjement
Etter innleggene ble det innledet en avsluttende debatt med de to foredragsholderne og aktivitetslege Mona Kjeldsberg, som er tidligere fastlege og sitter i styret i  Exercise is medicine Norge. Hun holdt en kort innledning om fordelene ved fysisk aktivitet som medisin, med fokus på hvordan trening påvirker de vanlige hjernesykdommene positivt, som stress, depresjon, angst, demens og MS.

Bilde av Mona Kjeldsberg
Mona Kjeldsberg

Mona Kjeldsberg fra Exercise is medicine under debatten. Foto: Aktivitetsalliansen

Moderator Anders Hall Grøterud, daglig leder i Aktivitetsalliansen, styrte debatten og spurte blant annet Johan Kaggestad om han hadde fått litt mer tro på fremtiden etter å ha hørt om tiltakene til Mona og Ole Petter. Kaggestad forklarte at han ikke følte at helsevesenet hadde kommet noe særlig lengre i tematikken:

– Jeg ble mer oppmuntret av Mona sitt arbeid, men Ole Petter er en av ildsjelene som har klart å engasjere andre rundt seg i et relativt lite miljø. Jeg frykter at engasjementet dør ut når ildsjelene slutter, og at mange ikke mener at dette er akademisk godt nok til å få skikkelig fotfeste. Politikerne ser ikke sammenhengen og skjønner ikke bæret, og ser ikke betydningen av å investere i fysisk aktivitet som forebyggende tiltak, fortalte Kaggestad.

Bilde fra debatten

Høyt engasjement i debatten mellom de tre ekspertene. Debattleder Anders Hall Grøterud til venstre. Foto: Aktivitetsalliansen.

Ole Petter var imidlertid ikke like pessimistisk til fremtiden for den norske folkehelsen:

– Jeg tror det er to ting som må komme på plass. Legene må lære mer om fysisk aktivitet. Da jeg studerte i 1996 var det ingen ting på pensum om fysisk aktivitet. Det må inn hos legene. Og dette med mentale effekter er jeg overbevist om vil motivere flere, bare det blir kjent. Men det aller viktigste er nok å få mer aksept for fysisk aktivitet i befolkningen. Starte med barna våre, forklarte Hjelle under debatten.

Se hele arrangementet fra Litteraturhuset i videoen under: 

Følg også med på vår Facebook-side for mer informasjon fra Aktivitet som medisin.