Engasjert publikum i Arendal

Det var mange som hadde tatt turen til jubileumsscenen på onsdag for å følge foredraget «Kom i form, med minst mulig innsats!»

Det siste året har preget samfunnet vårt på mange måter, og det har kanskje gått hardest ut over folkehelsen at mange har hatt hjemmekontor med mindre hverdagsaktivitet. Dette var temaet da Aktivitetsalliansen gikk på scenen i Arendal.

Det er ikke så mye som skal til, 5 minutter er nok!

Folkhelseentusiasten Yngvar Andersen, kjent fra NRK-programmet PULS, startet sitt innlegg med å demonstrere to ulike øvelser som alle burde gjøre hver dag for å opprettholde normal funksjon i hjemmekontorhverdagen. Han pratet også om skammen rundt det å ikke prioritere trening, selv om man er veldig bevisst at man burde gjøre det. Andersen påpekte at dette er helt normalt, og at mennesker biologisk sett vil prioritere å spare energi og være passive.

Yngvar Andersen i aksjon. Foto: Lars Erik Mørk

Han pekte også på hvordan kjendiser hadde satt hverdagshelse på dagsorden, eksemplifisert gjennom Ronny Brede Aases tv-program «et fett liv». Andersen uttrykte bekymring for at folk skulle føle at personer som Aase påfører samfunnet en byrde ved å ikke leve sunt og ta tak i egen helse. – En slik tankegang er farlig, og vi må unngå at mange i samfunnet vårt går rundt og tenker at de som lever usunt påfører de som lever sunt en byrde», forklarte han.

Avslutningsvis påpekte Andersen at frekvens i trening, trumfer alt. «Fem minutter med enkel trening hver dag er alt som skal til for å komme i form med minst mulig innsats!».

Vi er skapt late fra naturens side

Ole Petter Hjelle, også kjent som aktivitetslegen, var nestemann ut. Hjelle er kjent for å ta med seg pasientene sine ut på tur, for å hjelpe de i gang med treningsvaner og rutiner. Han startet foredraget sitt med å prate om at hvis fysisk aktivitet var en pille, hadde vi tatt den alle sammen. I dag vet vi at 75 prosent av befolkningen ikke møter helsedirektoratets anbefalinger om fysisk aktivitet i hverdagen: «Sammenlignet med resten av Europa er vi helt i bunn, det er bare Belgias befolkning som er mer passive enn oss nordmenn», forklarte Hjelle.

Hjernen vår er laget for å være passive, et resultat av hvordan våre forfedre levde. De første menneskene måtte spare energi når de ikke jaktet mat, og derfor søker mennesker passivitet og hvile helt ubevisst. Man skal derfor ikke tenke at det er noe feil med de som er passive, det er faktisk slik man er skapt, påpekte Hjelle.

Aktivitetslegen Ole Petter Hjelle fortalte at mennesker er skapt late fra naturens side. Foto: Lars Erik Mørk

Han fortalte at selv om det er individets valg å være passive, er det myndighetenes ansvar at vi er aktive nok. Han påpekte derfor at samfunnet må tilrettelegges for at folk må tvinges til aktivitet, og at det nå er tid for at politikere nå tar ansvar for dette.

Til slutt hadde Hjelle noen kjape tips til de som ønsker eller trenger å komme i gang:
Finn noe du trives med, da er det mye større sjanse for at du trives med endringen i livet ditt.

Finn også noen å gjøre aktivitetene sammen med, en dobbel forpliktelse sørger for terskelen for å trekke seg fra treningen blir mye større.

Gi deg selv en retrettmulighet. Om du ikke orker treningsøkten etter fem minutter, er det lov å snu. Da vil du uansett få 10 minutter trening!

Gående møter kan være standarden om 10 år

Tenk deg at du har et møterom som alltid er ledig, og at pulsklokka gir deg beskjed om at du har nådd aktivitetsmålet ditt før lunsj! Slik startet Lars Erik Mørks sitt foredrag om gående møter. Han fortalte at i Gjensidigestiftelsen er det helt vanlig at man inviterer kollegaer til gående møter i de tilfellene hvor man ikke nødvendigvis ikke trenger å ta notater underveis. Det er også mulig å ha gående møter med ganske mange personer om man planlegger godt.

Gjensidigestiftelsen har praktisert gående møter i flere år. Her fra 2015. Foto: Paal Mork-Knutsen

Mørk løftet fram hvor passive man blir av å sitte på hjemmekontor, noe så mange som 50 prosent av arbeidstakerne i Norge har gjort det siste året. Vanligvis får mange en del hverdagsaktivitet gjennom arbeidshverdagen, men dette faller kraftig ved hjemmekontor. «Turene mellom soverom, kjøkken og badet var langt i fra nok. Når arbeidsdagen er over har jeg ofte ikke nådd mer enn 25 prosent av aktivitetsmålet mitt hver dag», fortalte han. Dette kan enkelt forbedres ved å avtale med en kollega man skal gå en tur, eller at man tar med seg telefonen ut og prater mens man går seg en tur.

Mørk hadde også en del konkrete tips til hvordan møtene kan gjennomføres. «Ta med en liten notatblokk, og avklar om noen kan ta notater. Om det er vanskelig å ta notater underveis kan man bruke diktafonfunksjonen på mobilen for å få med poengene», forklarte han.

Hjemmekontorintervall

Anders Hall Grøterud fortalte om hvordan vi kan tenke Hjemmekontor Intervall ved å se på pausene du kan ta fra arbeidet og være litt aktiv, enten det er mindre avbrekk på ett, fem eller femten minutter eller du kan ta lengre pauser når det passer deg.

– Noen dager kan du planlegge på forhånd hva du kan gjøre, som å gå deg en tur i lunsjen eller gjøre tre styrkeøvelser på stuegulvet. Andre dager må du ta de pausene du får og bestemme deg for å gjøre noe aktivt. Da er det greit å ha menyen klar, sa Grøterud.

Hva kan du gjøre når du ser at du kan få til 10-15 minutters pause?

Hopp i skoene og gå en rask tur på 5 eller 10 minutter, sier Grøterud og ramser effektene:

Forbrenningen din øker fire ganger sittenivået fra første skritt, mens hjernen får 25 prosent mer oksygen. Derfor blir du umiddelbart mer våken, oppmerksom og kreativ. Det er grunnen til at mange liker å gå når de løser problemer. Men fordelene fortsetter også når du er tilbake på kontoret. Gåturen reduserer stress, bedrer humøret og forbedrer konsentrasjonen med opptil 30 prosent i timene etterpå, sier han.

Grøterud foreslo at man burde lage en liten liste over enkel hverdagsaktivitet som kan brukes gjennom hjemmekontorhverdagen. – Å gå er nok det enkleste å gjøre for de fleste, men bare det å rydde på kjøkkenet eller rake i hagen mer enn dobler forbrenningen og gir liknende effekter.

Og skulle du bare ha ett minutt mellom to møter på skjerm?

Da er det nok mange som bare blir sittende, men det vil være veldig sunt å bryte opp og bevege seg litt. Gå opp og ned trappa. Eller hent et glass vann og ta 15 knebøyninger før du setter deg igjen, sa han.

Lis Pedersen Strøm fra ROEDE hadde også gode tips til hverdagsaktivitetene, både på hjemmekontor, men også på kontoret. Hun påpekte at hjemmekontor har vært utfordrende, og at mange har slitt med dårlig samvittighet for å ikke være tilgjengelig nok. Derfor påpekte hun at det faktisk er et arbeidsgiveransvar å strukturelt tilrettelegge for aktivitet.

Anders Hall Grøterud og Lis Pedersen Strøm pratet om hjemmekontor, trening og kosthold. Foto: Lars Erik Mørk

Pedersen Strøm fortalte også om viktigheten av godt kosthold i hverdagen, og at kroppen får det overskuddet den trenger for å fungere optimalt gjennom dagen. Derfor har ROEDE jobbet mye med kampanjen «spis for overskudd!». Hun nevnte at hun har fått tilbakemelding fra mange som velger litt kosemat og hyppige matspising når man sitter hjemme og føler at man trenger en belønning i en slitsom hverdag. «Mye kan løses med god planlegging, litt frukt og grønt samt litt grove kornprodukter bidrar til jevnt blodsukker og energi», forklarte hun.

Se hele arrangementet på Facebook ved å trykke på videoen under: