Ferieturer i stjerneklasse

Syklistforeningen har nå laget et stjernesystem som vurderer kvaliteten på ulike sykkelruter rundt i Norge.

Når du planlegger en sykkeltur vil du gjerne vite mest mulig om forholdene du skal møte på. Hvor trygg er turen? Hvordan er underlaget? Og hvordan er landskapet langs ruta? Syklistenes Landsforening (SLF), som er en av partnerne i Aktivitetsalliansen, har utviklet et eget 5-stjernessystem for sykkelruter. Dette gir deg et helt nytt grunnlag for både å planlegge turer og navigere underveis.

Gravberget gård på Finnskogen er først ute i Norge som sykkelvennlig vertskap.

Foreløpig er tre sykkelruter gjennomført og kvalitetssikret av rutesjekker Liv Jorstad Paulsen, som er prosjektleder i SLF. De tre rutene er:

Numedalsruta (243 km)
Unionsleden (91 km)
Villmarksruta (352 km)

Dette er de tre første stjerneklassifiserte rutene i Norge, lansert nå opp mot sommerferien. Den er den av en kampanje for Sykkelsommer 2021, med inspirasjon, tips og råd for en aktiv ferie på to hjul.

Bilde av rutesjekker Liv Jorstad Paulsen
Liv Jorstad Paulsen er rutesjekker i Syklistenes landsforening.

– Ved hjelp av en egen app for rutesjekk har vi kartlagt hver meter av disse rutene – og flere turer kommer i løpet av sommeren. Ingen har sjekket turstrekninger for syklister på denne måten før i Norge, sier Paulsen.

Rutene får fra 1 til 5 stjerner bygd på kriterier som underlag, skilting og sceniske kvaliteter. I arbeidet med stjernesystemet har SLF hentet verdifull kunnskap fra søsterorganisasjonene i Danmark og Tyskland, der de lenge har tilbudt kvalitetsvurderinger av sykkelruter.

Finn fram med mobilen

– I tillegg har vi spurt egne medlemmer. Når de skal på tur, legger de særlig vekt på tilgang til kart, informasjon om lengde på turer og gode turbeskrivelser når de skal ut på tur, sier Paulsen.

For alle turene kan navigasjonsdata for mobil lastes ned. Og du får vite om tilkoblingsmuligheter til offentlig transport samt hvor elsykkelvennlige rutene er. Man kan dermed laste ned rutedata til en GPS-enhet, eller bruke en app på mobilen for å finne frem underveis.

I alt 5 stjerneklassifiserte turer vil bli lagt ut nå i lanseringsåret, og SLF vil fortsette å rulle ut en rekke nye turer de kommende årene.

20 sykkelvennlige vertskap

– I tillegg skal minst 20 overnattingssteder i år kunne smykke seg med tittelen Sykkelvennlig vertskap, som viser at de tilfredsstiller 6 kriterier som Syklistenes Landsforening har satt for slike vertskap. På disse stedene må det være mulighet for blant annet å låse inn sykkelen, tørkemuligheter for klær og god kunnskap og informasjon om sykkelveien videre, sier Paulsen.

Først ut er Gravberget Gård ved Villmarksruta på Finnskogen. Der opplever de nå stor interesse blant sykkelturister for å booke seg inn.

I tillegg til de stjerneklassifiserte turene kan SLF friste med 200 turer på sin Sykkelsommer 2021-portral – korte og lange, familievennlige og elsykkelvennlige.

Les mer på syklistforeningens hjemmeside.