Kom deg ut i naturen

For mange er det å komme i gang med aktivitet den største utfordringen. Her kan du lese mer om Siri og Lars, som har tatt steget fra sofagriser til sprekinger ved å sette seg korte, enkle mål.

Du kjenner sikkert følelsen. Barna har lagt seg, roen har senket seg i huset og du har endelig litt tid for deg selv. Innerst inne kjenner du på at du burde ha funnet frem treningstøyet eller turskoene, og kommet deg ut en liten halvtime før du tar kvelden. Kanskje du også blir enig med deg selv om at i dag er dagen for å komme i gang, men først: en liten tur ned i sofaen for å lade opp før økten. Så skal du bare unne deg litt velfortjent TV-tid før du går. Og vips var det gjort. Du blir sittende til du skal legge deg.

Høres dette kjent ut? Da er du iallfall i godt selskap. Nordmenn flest er mindre aktive enn før, og trenden har vært nedadgående siden 2011. Stadig flere sitter seg syke, og følger ikke Helsedirektoratets anbefalinger om 30 minutter med aktivitet hver dag.

Les mer om Helsedirektoratets anbefalinger rundt fysisk aktivitet her

To av de som kjente seg godt igjen i beskrivelsen over, er Siri og Lars Vaggen Kanedal. De definerer seg som tidligere sofagriser, og har i voksen alder oppdaget alle mulighetene man har for å komme seg ut i nærmiljøet sitt.

Ekteparet bodde tidligere på Tøyen, hvor de følte at tilbudet for å gå ut var svært begrenset. Vanen med å holde seg passiv etter arbeidstid fulgte med dem da de flyttet til Stovner, men etter å ha innsett at sofaen ikke løsningen for å bli gamle sammen, oppdaget de naturen.

Til å begynne med ble de slitne av 300 meters gange i nabolaget, men ved å gå litt lengre hver dag kom etterhvert mestringsfølelsen. De oppdaget at Liastua, som er en DNT-hytte, bare lå 2,5 kilometer fra der de bor, og deretter begynte de å gå dit på jevnlig basis. I dag er ekteparet stadig å se i naturen, som både ansatte og aktive medlemmer i DNT.

For meg handlet det om at jeg hadde lyst til å komme i bedre form, forteller Siri. Og det er ikke sånn at jeg er fryktelig glad i løping. Men det har hjulpet så utrolig mye. Nå gjør jeg ting som jeg bare kunne drømme om før.

Siri Vaggen Kanedal

Vil du vite mer om hvordan ekteparet endret vanene sine kan du se videoen under.