Turstyrke for Hvermansen

Du møter likesinnende, får opp pulsen og blir sterkere. I tillegg er det gratis. Vi snakker om Friluftstrimmen til DNT.

De treffes en gang i uka. Rett før klokka slår 10 kommer de stimlende til oppmøtepunktet i Frognerparken i Oslo. Over 30 godt voksne kvinner og menn, klare for å styrke kroppen utendørs. Treningsopplegget gjør godt og får dem opp kneika på tur.

– Vi har fokus på styrke- og balansetrening, som mange voksne og eldre har behov for og som er godt for å gå tur i ulendt terreng, sier instruktør Fredrik Solheim. Han har hatt ansvaret for opplegget i Frognerparken de siste to årene.

To eldre damer som bryter
DNT-vert Nina Lühr «bryter» med en av deltakerne under balansetreningen. Her gjelder det å stå i mot for å få full uttelling. Foto: Magnus Skrede.

Holder på hele vinteren

Alle øvelsene har ulike nivåer og vanskelighetsgrader, så hvor tøff treningen blir er opp til enkelte.  – Dermed kan de som er nye eller ikke føler seg i superform trene sammen med de sprekeste. Vi motiverer hverandre og alle får utbytte av treningen, sier Solheim.

– Hvordan er opplegget?

– Vi jogger en runde i parken, før vi deler oss inn i grupper og gjør øvelser. Etterpå er det prat og noe godt å drikke. Litt mer å styrke seg på. Saft, altså, sier Nina Lühr, som møter opp som frivillig medarrangør hver torsdag. – Men ikke hvis gradestokken viser under minus 10, der går grensen, selv om vi holder på hele vinteren, sier hun.

Eldre som varmer opp i en park
Oppvarming på den faste plassen i parken. Etter jogging i eget tempo strekker man ut sammen. Så er det klart for sirkeltrening. Foto: Magnus Skrede.

Les også: Full kraft i hverdagen

Stand-in for naboen

Så setter de i gang, tøyer og småjogger som oppvarming i eget tempo. Det er mest damer blant de over tretti fremmøtte, men jeg teller minst fire menn. En av dem er med for første gang:

Jeg fikk anbefalt å gå hit av nabo Knut, en ganske høy kar som opererte skulderen for tre dager siden, så jeg vikarierer. Det er fint å ha en unnskyldning for å komme. Jeg er en typisk syttiåring som er litt for stiv, sier vår nye mann (74) før han blir dratt med på oppvarmingen.

Instruktør Solheim forteller mer om hva deltakerne har i vente:

– Vi kjører et veldig variert opplegg og bruker strikker og kroppsvekt som belastning. Så legger vi inn balanse, litt hopp og sprett. Vi jobber med hele kroppen. Rygg og bryst, bein og kjernemuskulatur. De får gjennomgå altså, men de liker det, ler instruktøren før han legger til. – Målet er å bruke øvelser alle opplever å få til. 

To damer som trener balanse utendørs
Å forsøke å dytte hverandre ut av stilling er en klassisk øvelse fra gymmen på skolen, men fortsatt like effektiv og ganske morsom. Foto: Magnus Skrede.

Turstyrke

Solheim tror den friske luften trekker mange til treningen. – At de får være ute. Så enkelt som det. Og at man møter en kjent gruppe man føler seg trygg på, sier han.

En instruktør viser en eldre dame en strikk-vesle.
Fullt fokus når det dras i strikkene. Instruktør Fredrik sørger for at øvelsen tar der den skal, i øvre del av ryggen. Foto: Magnus Skrede.

– Hva slags type øvelser gjør dere som gir «turstyrke» da? 

– Alt av utfallsøvelser er veldig bra. Både den hvor man tar ett skritt frem og den med et ett skritt tilbake. Og selvfølgelig vanlig knebøy. En annen god øvelse er «glutebridge» på bakke, der man ligger på ryggen, setter hælene i bakken og skyter opp hofta. På tur er det setemuskulaturen, forside lår og bakside lår og spesielt muskulaturen rundt knærne som er viktig.

Noen som trener utfall i en park
Utfall, mens man går fremover er en av de mest effektive øvelsene for turstyrke. Det blir flere slike runder av utfall frem og tilbake i løpet av Friluftstrimmen. Foto: Magnus Skrede.

– Utfallsøvelser har blitt veldig populært, hvorfor?

Det som er fint med utfallsøvelsene er at de er så spesifikke, og veldig fine for det å gå oppover. Du får styrke i tråkket. Jeg har hørt veldig mange her som har hatt god effekt av det på turer de er på med DNT og ellers. Det er veldig kult.

Fredrik Solheim, instruktør.

Ikkeno stress

Berit Fønstelien er en av de ivrigste, nå er hun i gang med sitt fjerde år på Friluftstrimmen:

– Jeg kommer for å trene samtidig som det er veldig avslappet her. Vi er ute under himmelen og får frisk luft. Det er ingen konkurranse og ikke noe show. Og så har vi masse plass. Jeg tror faktisk koronaperioden gjorde mye for folk der altså, at mange oppdaget hvor deilig det er å være ute, sier Fønstelien. Hun merker også at treningen gjør henne sterkere på tur.

–  Jeg blir bedre til å gå i bakker og ulendt terreng og får bedre balanse. Og det er ikke så rart, med muskeltrening for beina blir du smidigere, rett og slett.

To personer som utfører knebøy.
Berit Fønstelien (t.h.) føler seg sterk etter å ha trent knebøy. – Jeg går bedre i bakkene av det, sier hun. Foto: Magnus Skrede.

– Tror du flere kunne ha glede av å trene for å gå mer på tur?

– Ja, og her vil jeg gjerne slå et slag for aktivitet som som styrker musklene. Å bruke beina, gå på ski, sykle, det er så fine måter å bevege seg på. Og på Friluftstrimmen får du fin drahjelp med styrken, sier Berit Fønstelien.

To eldre damer som trener strikker i en park
Opptrekk med strikk trener flere ulike muskelgrupper, som skulder og biceps og underarmsmusklene. Foto: Magnus Skrede.

Hvordan gikk det så med vår nye deltaker, mann (74)?

Han er fullstendig fokusert på de avsluttende balanseøvelsene. Men til slutt kommer han bort:

– Det var bra dette. Jeg var ganske god på ett bein, synes du ikke? Men det er litt å hente på kondisen og styrken. Jeg kommer tilbake. Og da tar jeg med naboen, sier Mann (74). 

To eldre personer som trener balanse utendørs
Balanseøvelsene mot slutten av økta er både morsomme og utfordrende. Her får stabiliseringsmusklene rundt hofte, rygg og mage kjørt seg. – Men når du skal holde balansen på ett bein, bruker jeg hele kroppen, sier en av deltakerne. Foto: Magnus Skrede.

Fakta om Friluftstrimmen:

Arrangeres av DNT i utvalgte parker i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim. 

Det er gratis å være med og bare å møte opp. Finn tider og mer detaljert info her: https://www.dnt.no/artikler/nyheter/25846-bli-med-pa-friluftstrim/

En gjeng som går i en park
Pause. Gruppa er ferdig med dagens bakkeløp og klar for styrkeøvelsene. Etter økta er det varm saft til dem som vil ha. Foto: Magnus Skrede.

Fakta: Styrketrening stadig mer populært blant eldre

I 2021 oppgav 84,5 % at de trener for å få bedre helse, mens 68,1 % gjør det for å få frisk luft og naturopplevelser. Økningen i antall personer som driver med styrketrening er størst blant personer som er 67 år eller eldre: Kun 3-6 prosent av de spurte i 2001-2007 oppga da at de drev med styrketrening. I 2019 var tallet steget til 24 prosent (kilde: SSB).